Strona główna Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Idealny barszcz czerwony

Barszcze « poprzedni | następny »
Sarenka - Przepis na: Barszcz czerwony czysty offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Barszcz czerwony czysty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Pyszny, gleboko czerwony barszcz. Esencjonalny, gotowany wylacznie na warzywkach, bez dodatku octu.


danie wegetariańskie
trudność: trudne
czas:

Barszcz czerwony czysty - SKŁADNIKI:

  • buraki czerwone - 2kg,
  • cebula biala - 1 duza,
  • marchew - 2 srednie sztuki,
  • pietruszka - 2 mniejsze sztuki,
  • korzen selera - 1/2 sztuki, ok 300g,
  • kapusta wloska - 1/3 mniejszej glówki,
  • por - 1/2 sztuki,
  • czosnek - 4 zabki,
  • lisc laurowy - 4 sztuki,
  • ziele angielskie - 6 kulek,
  • cytryna - 2 male sztuki,
  • wywar z suszonych grzybów - 3 lyzki (lub wiecej),
  • cukier, vegeta, sól, pieprz czarny mielony, papryka czerwona w proszku,
  • zimna woda - ok 3 litry.

Barszcz czerwony czysty - PRZYGOTOWANIE:

Buraki umyc, obrac i zetrzec na tarce o srednich oczkach. Wszystkie warzywa obrac, umyc i osuszyc. Kapuste wloska posiekac. Marchew, selera i pietruszke zetrzec na tarce o srednich oczkach. Pora pokroic w prazki (uzylam bielszej czesci), cebule pokroic w kosteczke. Czosnek obrac i przecisnac przez praske. Wycisnac sok z cytryny. Do duzego garnka wlac ok 2 litry zimnej wody, zagotowac, dodac lyzeczke soli i lyzke vegety.



Do gotujacej wody wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, posiekana kapuste wloska, starkowana marchew, pietruszke, pora i selera. Od momentu zagotowania gotujemy przez 25 minut. Po tym czasie, do gotujacych warzyw dodajemy starte buraczki i rozgnieciony czosnek. Zagotowujemy, dodajemy 1 lyzke soku z cytryny i gotujemy przez okolo 5 minut. Do drugiego, duzego garnka przelewamy barszczyk przy pomocy cedzaka do makaronu, tak aby wszystkie jarzyny zostaly w cedzaku, a czysty wywar znalazl sie w drugim garnku.



Ponownie, do pustego garnka, w którym gotowaly sie jarzyny, przerzucamy je z powrotem z cedzaka do tegoz garnka, zalewamy 1 litrem zimnej wody i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut i ponownie przelewamy wywar przez sito, pozostawiajac warzywa w cedzaku. Wyrzucamy ugotowane warzywa, nie beda juz nam potrzebne. Barszcz ponownie króciutko zagotowujemy i szybko zdejmujemy z palnika.



Doprawiamy barszczyk cukrem, ale stopniowo, zaczynajac od lyzki - dodalam okolo 3 lyzki, pieprzem naturalnym mielonym - nie za duzo, poniewaz za kazdym razem przy podgrzewaniu barszczu, smak pieprzu bedzie intensywniejszy. Doprawiamy takze papryka czerwona w proszku - ok 1/2 lyzeczki i/lub wiecej/mniej. Dodajemy wywar z suszonych grzybów - ja w trakcie przygotowywania farszu do uszek, pierogów i krokietów, zachowalam wode, w ktorej gotowaly sie grzyby. Przelalam ja do sloiczka i przetrzymywalam w lodówce.



Barszcz doprawiamy równiez sokiem z cytryny. Dodajemy go jednak, podobnie jak cukier - stopniowo. Lubie kwasny smak barszczu, wiec dodalam do niego sok az z dwóch cytryn. Przy podgrzewaniu barszczu, nie nalezy go ponownie zagotowywac. Barszcz przetrzymujemy w chlodnym miejscu, najlepiej w lodówce.



Podajemy w glebokim naczyniu z uszkami, lub w filizankach, jako dodatek do pierogów czy krokietów.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Barszcz czerwony czysty  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Barszcze
Barszcz czerwony zabielany Niby botwinka z mrożonki Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Barszczyk buraczano jabłkowy na szybko Barszcz czerwony z jabłkiem Barszcz czerwony Eli z fasolą
Zupa szczawiowa z jajkiem i gwiazdkami Barszcz biały na boczku wędzonym Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz na białej kiełbasie Barszcz czerwony z jajkiem Barszcz czerwony z ziemniakami i klopsikami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane