Barszcz czerwony idealny

  • 3

Szukacie przepisu na tradycyjny barszcz na Wigilię? Nie wiecie z czym najlepiej smakuje oraz w czym go podać? Koniecznie przeczytajcie artykuł i zabierzcie się za jego przygotowanie. Do dzieła!

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Barszcz czerwony idealny
fot. Fotolia
KOLOR BARSZCZU

Czerwony barszczyk to jedna z najstarszych i najbardziej lubianych polskich zup! Przysmak ten gości na naszych bożonarodzeniowych stołach każdego roku, a jego przyrządzanie to niemal obowiązkowy rytuał każdej szanującej się pani domu. Czemu zawdzięcza tak piękny kolor i aromat?

Barwa czerwonego barszczu uzależniona jest oczywiście od buraków, które dodają potrawie głębi oraz intensywności. Warzywa te poza wspaniałym kolorem charakteryzują się także cudownymi właściwościami zdrowotnymi. Już nasi przodkowie mieli świadomość tego, że buraki dodawane do zupy, zapewniają długowieczność i urodę! Wszystko to oczywiście dzięki zawartym w burakach antyoksydantom mającym działanie antynowotworowe!

JAK ZROBIĆ BARSZCZ CZERWONY?

Aby przyrządzić domowy barszcz na wigilijny stół, niezbędny będzie zakwas buraczany. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników: woda, buraki, czosnek, ziela angielskie, liście laurowe, skórki z chleba razowego i plasterek jabłka dla wzmocnienia smaku – całość odstawiamy na 3 -5 dni.

Czerwony barszcz  Czerwony barszcz

Zdjęcia: Fotolia

Kolejnym etapem jest już przyrządzanie właściwego barszczu wigilijnego. Wyczyszczone buraki gotujemy w wodzie lub pieczemy w piekarniku, a z ulubionej włoszczyzny gotujemy bulion warzywny - urozmaicamy go o cebulę opieczoną na rumiano, ziele angielskie i liście laurowe.

Wystudzone buraki ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do wywaru. W następnej kolejności dolewamy kwas buraczany i całość doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Aby podkreślić smak naszego barszczu, warto dodać do niego także wywar z grzybów, który został nam z gotowania tych leśnych skarbów do pierogów czy uszek!

UNIWERSALNOŚĆ CZERWONEGO BARSZCZU

Możliwości wykorzystania czerwonego barszczu jest bardzo dużo, a jego największą zaletą jest właśnie jego uniwersalność! Na wigilijnym stole serwujemy go najczęściej z postnymi dodatkami takimi jak uszka, krokiety, pierożki czy paszteciki z ciasta francuskiego. Do barszczu czerwonego wyśmienicie pasuje również świąteczny kulebiak lub paluszki cebulowe.

Czerwony barszcz stanowi także fantastyczny i barwny wystrój naszego wieczornego stołu. Bardzo często zdarza się, że barszcz podajemy w osobnej filiżance lub bulionerce - najciekawiej zaprezentuje się jednak w białej zastawie, ponieważ ma piękniejszy kolor i wizualnie lepiej się prezentuje.

DO SPRÓBOWANIA
 
Boże Narodzenie to to idealny moment na wypróbowanie nowych smaków! Jeśli wahacie się jaki przepis na postny barszcz czerwony wybrać, koniecznie sprawdźcie naszą kategorię: barszcz czerwony - znajdziecie tam zarówno tradycyjne jak i zupełnie innowacyjne receptury na tą popularną potrawę!

Wśród naszych bożonarodzeniowych przysmaków znajdziecie fantastyczny pomysł na aromatyczny barszcz czerwony z suszonymi grzybami, oraz genialnie prezentujący się świąteczny kulebiak z dużą ilością kapusty i grzybów. Koniecznie zasmakujcie tych propozycji - z pewnością nie pożałujecie!

Czerwony barszcz
Zdjęcie: Fotolia
 
Mamy nadzieję, że w Waszych domach wyczuwalny będzie aromat tradycyjnego barszczu  przyrządzonego w domowym zaciszu. Z jakimi dodatkami  zaserwujecie go w tym roku? Czekamy na efekty Waszych kulinarnych eksperymentów!