aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Barszcz czerwony na gęsto z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Moi domownicy bardzo lubią taki barszcz na gęsto z jajeczkiem i ziemniakami osobno ugotowanymi. Ostatnio trochę go zmodyfikowałam i dodałam pieczarki. Zupka "palce lizać".

Barszcz czerwony na gęsto z pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Barszcz czerwony na gęsto z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony na gęsto z pieczarkami
Na wrzącą wodę wkładamy umyte żeberka, dodajemy liście i ziela oraz obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pietruszkę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa. W międzyczasie pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

Kulki buraczków ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do miękkiego mięsa wrzucamy obrane, umyte i starte na tarce marchewki. Następnie dorzucamy pieczarki i gotujemy zupę przez 10 minut. Na koniec wrzucamy starte buraczki.

W kubku mieszamy mąkę z wodą, żeby nie było grudek. Powoli wlewamy do barszczu energicznie mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i dokładnie tłuczemy. Układamy na boku talerza.

Jajka gotujemy na twardo, ostygnięte kroimy w ćwiartki i układamy na ziemniakach.

W wolne miejsce wlewamy barszcz z pieczarkami.
Barszcz czerwony na gęsto z pieczarkami
Do ugotowanego mięsa dodajemy starte marchewki.
Barszcz czerwony na gęsto z pieczarkami
Dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki.
Barszcz czerwony na gęsto z pieczarkami
Kulki buraczków ścieramy na tarce i dodajemy do garnka.
Barszcz czerwony na gęsto z pieczarkami
Ugotowane ziemniaki tłuczemy, a jajka kroimy w ćwiartki.
Barszcz czerwony na gęsto z pieczarkami
Do ziemniaków i jajek wlewamy barszcz z pieczarkami.