Strona główna Barszcz czerwony na rosole

Barszcz czerwony na rosole

Barszcze « poprzedni | następny »
Tata Kazika offline

Kucharz
Przepisy: 24
Barszcz czerwony na rosole
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Umyte i oczyszczone mięso włożyć do rondla, zalać zimną wodą, osolić i gotować ok. 2


czas:

Barszcz czerwony na rosole - SKŁADNIKI:

  • 30 dag wołowiny z kością
  • 10 dag wieprzowiny z kością
  • pęczek włoszczyzny
  • 50 dag buraków
  • 1-2 szklanki zakwasu buraczanego lub sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • listek laurowy
  • posiekana nać pietruszki

Barszcz czerwony na rosole - PRZYGOTOWANIE:

Umyte i oczyszczone mięso włożyć do rondla, zalać zimną wodą, osolić i gotować ok. 2 godz. Warzywa umyć, starannie oczyścić, opłukać i dodać do wywaru w połowie gotowania razem z listkiem laurowym. Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, opłukać, włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Ugotowany wywar z mięsa przecedzić, zalać nim utarte buraki i zagotować. Pozostawić na 1 godz., a następnie odcedzić. Otrzymany barszcz (powinno wyjść ok. 3 szklanek) połączyć z zakwasem buraczanym lub zakwasić cytryną (ilość dodawanego zakwasu zależy od stopnia jego kwasowości). Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem zupę zagrzać. Podawać w filiżankach z dodatkiem jaj faszerowanych, pasztecików, diablotek lub kulebiaków, posypując każdą porcję nacią pietruszki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Barszcz czerwony na rosole (strona 1 z 1)  
Gość

Peyton
gość

2008-09-29 14:17
Jak ugotowac barszcz czerwony od podstaw.Prosze pomuszcie mi.
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112
offline

2008-12-20 20:14
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Barszcze
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami Bieszczadzki barszcz Zakwas z buraków
Czerwony barszczyk z ziemniaczanymi kółeczkami Barszcz czerwony zabielany Niby botwinka z mrożonki
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą Barszczyk buraczano jabłkowy na szybko Barszcz czerwony z jabłkiem
Barszcz czerwony Eli z fasolą Zupa szczawiowa z jajkiem i gwiazdkami Barszcz biały na boczku wędzonym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane