Strona główna Barszcz czerwony na rosole

Barszcz czerwony na rosole

Barszcze « poprzedni | następny »
Tata Kazika

Kucharz
Przepisy: 24
Barszcz czerwony na rosole
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Umyte i oczyszczone mięso włożyć do rondla, zalać zimną wodą, osolić i gotować ok. 2


czas:

Barszcz czerwony na rosole - SKŁADNIKI:

  • 30 dag wołowiny z kością
  • 10 dag wieprzowiny z kością
  • pęczek włoszczyzny
  • 50 dag buraków
  • 1-2 szklanki zakwasu buraczanego lub sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • listek laurowy
  • posiekana nać pietruszki

Barszcz czerwony na rosole - PRZYGOTOWANIE:

Umyte i oczyszczone mięso włożyć do rondla, zalać zimną wodą, osolić i gotować ok. 2 godz. Warzywa umyć, starannie oczyścić, opłukać i dodać do wywaru w połowie gotowania razem z listkiem laurowym. Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, opłukać, włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Ugotowany wywar z mięsa przecedzić, zalać nim utarte buraki i zagotować. Pozostawić na 1 godz., a następnie odcedzić. Otrzymany barszcz (powinno wyjść ok. 3 szklanek) połączyć z zakwasem buraczanym lub zakwasić cytryną (ilość dodawanego zakwasu zależy od stopnia jego kwasowości). Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem zupę zagrzać. Podawać w filiżankach z dodatkiem jaj faszerowanych, pasztecików, diablotek lub kulebiaków, posypując każdą porcję nacią pietruszki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Barszcz czerwony na rosole (strona 1 z 1)  
Gość

Peyton
gość

2008-09-29 14:17
Jak ugotowac barszcz czerwony od podstaw.Prosze pomuszcie mi.
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112

2008-12-20 20:14
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Barszcze
Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany) Zakwas na barszcz Barszcz z ziemniakami
Barszczyk do picia Barszcz biały na kiełbasie Czysty barszczyk czerwony
Barszcz grzybowy do ziemniaków Barszcz z pieczonych buraków z uszkami Bieszczadzki barszcz
Zakwas z buraków Czerwony barszczyk z ziemniaczanymi kółeczkami Barszcz czerwony zabielany

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane