Strona główna Barszcz czerwony na rosole

Barszcz czerwony na rosole

Barszcze « poprzedni | następny »
Tata Kazika

Kucharz
Przepisy: 24
Barszcz czerwony na rosole
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Umyte i oczyszczone mięso włożyć do rondla, zalać zimną wodą, osolić i gotować ok. 2


czas:

Barszcz czerwony na rosole - SKŁADNIKI:

  • 30 dag wołowiny z kością
  • 10 dag wieprzowiny z kością
  • pęczek włoszczyzny
  • 50 dag buraków
  • 1-2 szklanki zakwasu buraczanego lub sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • listek laurowy
  • posiekana nać pietruszki

Barszcz czerwony na rosole - PRZYGOTOWANIE:

Umyte i oczyszczone mięso włożyć do rondla, zalać zimną wodą, osolić i gotować ok. 2 godz. Warzywa umyć, starannie oczyścić, opłukać i dodać do wywaru w połowie gotowania razem z listkiem laurowym. Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, opłukać, włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Ugotowany wywar z mięsa przecedzić, zalać nim utarte buraki i zagotować. Pozostawić na 1 godz., a następnie odcedzić. Otrzymany barszcz (powinno wyjść ok. 3 szklanek) połączyć z zakwasem buraczanym lub zakwasić cytryną (ilość dodawanego zakwasu zależy od stopnia jego kwasowości). Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem zupę zagrzać. Podawać w filiżankach z dodatkiem jaj faszerowanych, pasztecików, diablotek lub kulebiaków, posypując każdą porcję nacią pietruszki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Barszcz czerwony na rosole (strona 1 z 1)  
Gość

Peyton
gość

2008-09-29 14:17
Jak ugotowac barszcz czerwony od podstaw.Prosze pomuszcie mi.
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112

2008-12-20 20:14
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Barszcze
Barszcz czerwony Wegetariański barszcz ukraiński Barszcz z kalafiorem
Ekspresowy czerwony barszcz  Barszcz zabielany z ziemniakami Lekki barszcz z burakami
Zupa z botwinką Barszcz ukraiński z fasolką szparagową Barszcz czerwony Eli z makaronem
Barszcz czerwony po staropolsku Botwinka z jajkiem Botwinka z soczewicą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane