Strona główna Barszcz czerwony na rosole

Barszcz czerwony na rosole

Barszcze « poprzedni | następny »
Tata Kazika - Przepis na: Barszcz czerwony na rosole offline

Kucharz
Przepisy: 24
Barszcz czerwony na rosole
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Umyte i oczyszczone mięso włożyć do rondla, zalać zimną wodą, osolić i gotować ok. 2


czas:

Barszcz czerwony na rosole - SKŁADNIKI:

  • 30 dag wołowiny z kością
  • 10 dag wieprzowiny z kością
  • pęczek włoszczyzny
  • 50 dag buraków
  • 1-2 szklanki zakwasu buraczanego lub sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • listek laurowy
  • posiekana nać pietruszki

Barszcz czerwony na rosole - PRZYGOTOWANIE:

Umyte i oczyszczone mięso włożyć do rondla, zalać zimną wodą, osolić i gotować ok. 2 godz. Warzywa umyć, starannie oczyścić, opłukać i dodać do wywaru w połowie gotowania razem z listkiem laurowym. Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, opłukać, włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Ugotowany wywar z mięsa przecedzić, zalać nim utarte buraki i zagotować. Pozostawić na 1 godz., a następnie odcedzić. Otrzymany barszcz (powinno wyjść ok. 3 szklanek) połączyć z zakwasem buraczanym lub zakwasić cytryną (ilość dodawanego zakwasu zależy od stopnia jego kwasowości). Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem zupę zagrzać. Podawać w filiżankach z dodatkiem jaj faszerowanych, pasztecików, diablotek lub kulebiaków, posypując każdą porcję nacią pietruszki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Barszcz czerwony na rosole (strona 1 z 1)  
Gość

Peyton
gość

2008-09-29 14:17
Jak ugotowac barszcz czerwony od podstaw.Prosze pomuszcie mi.
Skomentuj
Oceń:
0
darek112

darek112
offline

2008-12-20 20:14
:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Barszcze
Barszcz czerwony zabielany Niby botwinka z mrożonki Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Barszczyk buraczano jabłkowy na szybko Barszcz czerwony z jabłkiem Barszcz czerwony Eli z fasolą
Zupa szczawiowa z jajkiem i gwiazdkami Barszcz biały na boczku wędzonym Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz na białej kiełbasie Barszcz czerwony z jajkiem Barszcz czerwony z ziemniakami i klopsikami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane