Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Barszcz czerwony wigilijny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Esencjonalny barszcz czerwony czysty tradycyjnie podawany jest w towarzystwie uszek z grzybami na Wigilię .

Barszcz czerwony wigilijny

Składniki:

Barszcz czerwony wigilijny

 

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pory
  • 1 cebula
  • 6 suszonych grzybków
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 kg obranych i pokrojonych buraków ( -1 sztuka utarta na surowo i
  • pozostawiona )
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • 1 ½ litra wody
  • przyprawa do zup
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony wigilijny
Warzywa rozdrobnić i dusić chwilę na maśle z olejem .Dodać przyprawy i buraki- zalać wodą. Gotować 1 godzinę . Wyjąć warzywa i buraki . Przecedzić . Doprawić sokiem z cytryny , pieprzem mielonym . Przelać przez utartego surowego buraka wyłożonego na sitku ( nabierze ładnego czerwonego koloru ).Podawać w bulionówkach lub na talerzu z uszkami z farszem grzybowym