xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Barszcz czerwony z botwinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kiedy jest sezon na botwinkę zawsze przygotowuję z niej pyszny barszczyk czerwony z gęstą zawartością.

Barszcz czerwony z botwinki

Składniki:

Barszcz czerwony z botwinki

Na zupę

  • Bulion gotowy ( można również wcześniej ugotować
  • u mnie zazwyczaj warzywny, ze wszystkich możliwych warzyw.
  • Można użyć lub ugotować bulionu mięsnego lub
  • przygotować zupę na rosole)
  • cały pęczek botwinki
  • marchewkę
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z botwinki

Zupa

Botwinę dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałeczki, ja kroję bardzo drobno, buraczek na trochę większe kawałki. Kroimy również ziemniaki na małe kawałki, a marchewkę po obraniu trzemy na grubej tarce.

Bulion który mamy podgrzewamy lub gotujemy nowy, wrzucamy do niego pokrojoną botwinkę i czekamy aż trochę zmięknie. Do tego wrzucamy marchewkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Wszystkie gotujemy około 20 minut aż warzywa będą miękkie. W między czasie ugotowane jajko kroimy drobno w kosteczkę.

Zupę przyprawiamy do smaku.


Tagi:

zupa botwinka