AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Barszcz czerwony z buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Barszczyk czerwony z dodatkiem pokrojonych buraczków.

Barszcz czerwony z buraczkami

Składniki:

Barszcz czerwony z buraczkami

 

  • 70 dag kości żeberkowych
  • ok.1, 5 kg buraków
  • koncentrat barszczu czerwonego w płynie (niekoniecznie)
  • 5 średnich marchewek
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 średni por
  • sok z cytryny
  • przyprawa maggi w płynie
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki
  • ugotowany makaron nitki lub wstążki.

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z buraczkami
W małym garnku gotujemy buraki do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny lub octem. W drugim dużym garnku gotujemy kości żeberkowe, dodajemy włoszczyznę, sól, pieprz. Gdy warzywa zrobią się miękkie- wyciągamy, można je użyć np. do sałatki jarzynowej z majonezem. Do wywaru mięsnego ostrożnie dolewamy ugotowane buraki oraz płynny koncentrat barszczu- tylko wtedy, gdy nasz barszcz wyszedł zbyt jasny ( to zależy od buraków !!! ). Doprawiamy maggi i ewentualnie dodajemy soli , pieprzu i cukru.. Czysty barszczyk wspaniale smakuje z krokietami, uszkami, czy zwykłym makaronem. Można podawać też zabielany ( śmietaną wymieszaną z łyżką mąki) z ziemniakami. Ja tym razem podałam barszczyk z makaronem oraz pokrojonymi w kosteczkę buraczkami. Na talerzach posypałam drobno pokrojoną natką pietruszki. SMACZNEGO :)