edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Barszcz czerwony z makaronem ...

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ugotowany na wywarze z indyczych szyjek. Mąż powiedział, że już nigdy więcej nie chce barszczu z ziemniakami :)

Barszcz czerwony z makaronem ... Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Barszcz czerwony z makaronem ...

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z makaronem ...
Przepis znalazłam w firmowej książce kucharskiej z 1960 roku. Kości wieprzowe zamieniłam na szyjki indycze, a ocet na kwasek cytrynowy. Oddzielnie ugotowałam makaron, bo nie lubię rozmoczonego w zupie. No i nie trzymałam się ściśle proporcji składników. Zupę gotowałam etami, tzn. jednego dnia ugotowałam wywar, a drugiego dodałam buraki.Szyjki opłukałam, umieściłam w większym rondelku, zalałam zimną wodą i doprowadziłam do wrzenia. Zszumowałam przy pomocy sitka, dodałam obraną i umytą włoszczyznę, oraz ziele angielskie, listek i troszkę soli. Gotowałam na bardzo wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. W ostateczności otrzymałam 1,5 litra bardzo esencjonalnego wywaru. Buraczki dokładnie wyszorowałam, zalałam wodą tak, aby były całkowicie zakryte i ugotowałam w łupinkach do miękkości. Odlałam z wody, ostudziłam i starłam na tarce o grubych oczkach (w rękawiczkach). Makaron ugotowałam al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z wywaru wyjęłam szyjki i włoszczyznę. Mięso oskubałam z kości, włoszczyznę starłam na tarce o grubych oczkach. Buraczki, mięso i włoszczyznę wrzuciłam do zagotowanego ponownie wywaru, całość pogotowałam kilka minut na wolnym ogniu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i dużą ilością soku z cytryny. Barszcz podałam z makaronem i śmietaną.
Barszcz czerwony z makaronem ...
Do zagotowanego wywaru wrzuciłam mięso warzywa i buraczki.