Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Barszcz czerwony z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja, inna wersja barszczu.

Barszcz czerwony z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz czerwony z soczewicą

 

  • 70-80 dkg kości od schabu
  • 60 dkg czerwonych buraków
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • ok. 10 dkg selera korzeniowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki octu winnego jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z soczewicą
Buraki umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie buraki odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kości od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać ok. 3 litrami wody i zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodać do wywaru, dodać też trochę soli i pieprzu. Można też dodać pokrojony por, ja akurat nie miałam. Gotować ok. 10-15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać razem z soczewicą do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Do zupy dodać buraczki, ocet i cukier, wymieszać, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Barszcz czerwony z soczewicą
Ugotowane ostudzone obrane i starte na tarce buraczki.
Barszcz czerwony z soczewicą
Kości od schabu umyte przełożone do garnka i zalane wodą.
Barszcz czerwony z soczewicą
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane razem z soczewicą do zupy.
Barszcz czerwony z soczewicą
Starte buraczki dodane razem z cukrem i octem winnym do zupy.