monikaw993

monikaw993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

SUPERPRZEPIS

Barszcz czerwony zabielany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Barszcz czerwony jest łatwą i pożywną zupą, idealna na jesienne chłodne dni ;-)

Barszcz czerwony zabielany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz czerwony zabielany

 

  • marchew - 2 średniej wielkości
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - 1 mały kawałek
  • buraki - 2 sztuki
  • cebula - 1 mała
  • czosnek - 2 ząbki
  • skrzydełko z kurczaka lub inne mięso
  • śmietana 18% - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • ocet - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • olej lub inny tłuszcz
  • ziemniaki - 9 sztuk średniej wielkości
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony zabielany
Z włoszczyzny i mięsa przygotowujemy wywar: obieramy warzywa, kroimy na cząstki, mięso pukamy i wszystko zalewamy wodą - ok. 1,5 L. Dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy wywar do miękkości warzyw. W międzyczasie obieramy i kroimy na drobniejsze części buraki. Ciekamy cebulkę i podsmażamy ją na tłuszczu. Gdy włoszczyzna będzie już miękka odcedzamy ją i mięso i na miejsce tego dodajemy buraczki. Dodajemy łyżkę octu i cukier. Przygotowujemy zawiesinę z mąki oraz hartujemy śmietanę. Dodajemy do wywaru oraz wyciskamy czosnek. Podsmażoną cebulę dokładamy do zupy, dodajemy pieprz do smaku. Zupę podajemy z ziemniakami. Smacznego :)
Barszcz czerwony zabielany
Z włoszczyzny i mięsa przyrządzamy wywar.
Barszcz czerwony zabielany
Buraki obieramy i kroimy na plasterki lub w paski.
Barszcz czerwony zabielany
Śmietanę hartujemy dolewając do niej gorącego wywaru i energicznie mieszając.
Barszcz czerwony zabielany
Na tłuszczu podsmażamy cebulkę, którą dodajemy na końcu do zupy lub polewamy nią ziemniaki.