migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Barszcz czerwony zabielany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Taki barszczyk najbardziej lubi moja rodzinka. Koniecznie musi być zabielany śmietaną. Można go podawać z ziemniakami lub jako dodatek do krokietów i pasztecików.

Barszcz czerwony zabielany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Barszcz czerwony zabielany

 

  • 1,5 kg czerwonych buraków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 listki laurowe
  • 3 łyżki majeranku
  • sól
  • 3 litry wody
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3-4 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony zabielany
Buraczki obrać i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek również obrać. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać listki laurowe oraz 1 łyżkę majeranku oraz do smaku sól. Gotować pod przykryciem aż buraczki będą prawie miękkie i oddadza swój cały smak. Następnie odcedzić wywar do drugiego garnka. Dodać pozostałe dwie łyżki majeranku oraz sok z cytryny, dosolić do smaku jeśli potrzeba. Zagotować i zabielić śmietaną z mąką. Śmietanę i mąkę wymieszać dokładnie z odrobiną wywaru i wlać do garnka, ponownie zagotować. Ja swój barszczyk podałam z ziemniakami.
Barszcz czerwony zabielany
Etap 1 Buraczki obrać i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek również obrać. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać listki laurowe oraz 1 łyżkę majeranku oraz do smaku sól.
Barszcz czerwony zabielany
Etap 2 Śmietanę i mąkę wymieszać dokładnie z odrobiną wywaru i wlać do garnka, ponownie zagotować