Barszcz na zimno

         
ocena: 3/5 głosów: 3

Buraczki, cebulę i sól włożyc do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia,

Barszcz na zimno

Składniki:

Barszcz na zimno

 

  • 10 średnich buraczków startych na jarzynowej tarce

  • 2,5 l wody
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/4 szkl soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 szkl gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Barszcz na zimno
Buraczki, cebulę i sól włożyc do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować godzinę na małym ogniu. Przyprawić cukrem i sokiem z cytryny, gotować dalsze 10 minut. W razie potrezby doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. jajka roztrzepać w miseczce, ciągle mieszając wlewać stopniowo szklankę zupy, połączyć z pozostałą zupą, wystudzić, wstawić do lodówki. Podawać na zimno z łyżką śmietany do każdego talerza barszczu.


Tagi:

jajko jajka