Barszcz ukraiński i sałatka coleslaw w kilka minut?

Na rynku pojawiły się produkty, które pozwalają minimalnym nakładem sił zrobić barszcz ukraiński oraz surówkę Coleslaw.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Barszcz ukraiński i sałatka coleslaw w kilka minut?
fot. Fotolia
Marka Fit&Easy, znana dotychczas z mieszanek sałat i gotowych sałatek wprowadziła dwie nowe mieszanki świeżych warzyw.

W tej linii jako pierwsze pojawią się na rynku: zupa, czyli baza do przygotowania barszczu ukraińskiego oraz surówka - stanowiąca podstawę do przyrządzenia surówki Coleslaw.

Obie gotowe mieszanki warzyw to produkty już obrane, pocięte, umyte i osuszone, co stanowi dużą dogodność dla klienta. Teraz szybko i łatwo można przygotować pożywny barszcz ukraiński lub ulubioną surówkę.

Surówka Coleslaw

Składniki dla 4 osób:

- 1 opakowanie mieszanki warzyw SURÓWKA Fit&Easy
- 1 mała cebula
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ostrego chrzanu
- sok z 1/2 cytryny
- 4  łyżki gęstego majonezu
- Przyprawy do smaku: sól morska, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Gotową mieszankę warzyw wysyp do dużej miski. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Przygotuj sos na bazie pozostałych składników i dodaj go do sałatki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na min 1 godzinę. Podawaj schłodzoną, jako dodatek do dań głównych lub jako przekąskę.

Barszcz ukraiński

Składniki dla 4 osób:

- 1 opakowanie mieszanki warzyw ZUPA Fit&Easy
- 1 kostka rosołowa lub 100g żeberek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu
- 1 puszka białej fasoli
- 1/2 kg ziemniaków
- 60 ml gęstej śmietany
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

Do 2 litrów wody dodaj  mieszankę warzyw ZUPA  Fit&Easy oraz 1 kostkę rosołową (wersja light) lub żeberka (wersja tradycyjna). Dodaj obrane ząbki czosnku oraz sól, pieprz,ziele angielskie i listek laurowy. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30- 40 min., a w między czasie zakwaś zupę dodając łyżkę octu. Jeżeli chcesz zagęścić zupę dodaj  do niej mąkę wymieszaną wcześniej z wodą. Pod koniec gotowania dodaj białą fasolę z puszki (bez zalewy) oraz  ugotowane i pokrojone  ziemniaki. Dopraw do smaku majerankiem oraz w razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Na koniec, przed podaniem możesz zabielić zupę śmietaną.