13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Barszcz Ukraiński na Winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień. Musi się przegryźć. Podawać np. z pestkami dyni.

Barszcz Ukraiński na Winie

Składniki:

Barszcz Ukraiński na Winie

 

 

Sposób przygotowania:

Barszcz Ukraiński na Winie
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z marchewką, selerem i pietruszką. Por kroimy w talarki, a cebulę i ziemniaki w kostkę. Do garnka wlewamy olej, wrzucamy cebulę wraz z 2 liśćmi laurowymi, 2 kostkami rosołowymi, 4 ziarenkami ziela angielskiego i smażymy do 2min. Następnie wrzucamy warzywa startą marchewkę, seler i pietruszkę oraz pokrojone ziemniaki, por i zalewamy wodą. Gotujemy aż zmiękną warzywa (około 10-15min). Teraz dodajemy starte buraki, fasolę czerwoną, następnie wlewamy wino i koncentrat barszczu. Gotujemy do momentu póki nie zmiękną buraki (około 10minut). Na sam koniec doprawiamy pieprzem, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny.