joan851

joan851

Kucharz
[Przepisów: 20]

Barszcz ukraiński z Wołynia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis zawiera "tajny" składnik mojej babci- chrzan, o którym nie każdy pamięta, że pasuje do buraczków- ta zupa to mój flagowiec:)

Barszcz ukraiński z Wołynia

Składniki:

Barszcz ukraiński z Wołynia

 

  • ziemiaki
  • słoik litrowy buraczków lub świerze buraki
  • 2 marchewki
  • 3-4 liście kapusty włoskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • natka selera
  • garść suszonych grzybów
  • 2 garście fasoli Jaś
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 udka z kurczaka
  • przyprawa maggi
  • 2 goźdźiki
  • 2-3 łyżki śmietany do zabielenia
  • vegeta, pieprz
  • 6 ziarnek pieprzu

Sposób przygotowania:

Barszcz ukraiński z Wołynia
Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Ziemiaki i marchew obrać pokroić w kostkę (marchew w słupki). Wlać wodę do garnka ok 3,5 l wody, wrzucić udka i fasolę jak zmięknie fasola dodać ziemiaki, marchew, seler, kapustę i grzyby ( buraczki surowe tarte na tartce). Gdy wszystko się ugotuje do miękości dodać przyprawy prócz maggi, dodać buraczki ze słoika. Powinno się to gotować ok 5 min. Jeżeli jest taka potrzeba dolać wody zagotowanej w czajniku (do pełnego garnka).Następnie dodać przeciśnięty czosnek i zabielić zupę śmietaną, przyprawić maggi. Ja na koniec gotowania wyjmuję udka.