Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Barszcz wiejski

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Buraki wyszorować i ugotować. Obrane ze skórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Barszcz wiejski

Składniki:

Barszcz wiejski

 

Sposób przygotowania:

Barszcz wiejski
Buraki wyszorować i ugotować. Obrane ze skórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w słupki. Mięso, włoszczyznę i liść laurowy włożyć do 2 1 wrzącej wody ugotować wywar, odcedzić. Oddzielone od kości mięso pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki i wraz ze startymi burakami włożyć do wywaru. Zagotować. Wlać koncentrat z buraków, przyprawę do zup, zabielić śmietaną wymieszaną z mąką, jeszcze raz zagotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. W razie potrzeby dokwasić sokiem z cytryny. Podawać z ziemniakami z wody polanymi stopioną słoninką.