Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia )

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ułatwiłam sobie pracę nad barszczem - gotowałam etapami

Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia ) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia )

 

 

Sposób przygotowania:

Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia )
Obrać buraki. Umyć i pokroić w cienkie plastry. Zalać wodą i wywarem z warzyw ( powinno wystarczyć ale jak trzeba to dać więcej- buraki muszą być zakryte ). Dodać listki laurowe, ziele angielskie , pieprz , szczyptę soli i cukru. Gotować na małym gazie godzinę. Przecedzić ****. Dodać wywar z grzybów. Zagotować. Wlać zakwas . Podgrzać- pod żadnym pozorem już nie gotować już bo straci kolor. Doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem ( ale raczej cukrem nie będzie trzeba bo wywar z buraków jest aż słodki) . Na końcu wychodzi ok. 2,5-3 szklanek mocnego , esencjonalnego barszczu - jak na moje potrzeby zupełnie to wystarcza. Podawać czysty do popicia lub z uszkami, krokietami, pasztecikami- jak kto lubi. Trochę poplątane to gotowanie ale za to nie zmarnowałam ani włoszczyzny ani wywaru z jej gotowania - a jak się pamięta wcześniej że przy okazji robienia jednego możemy zrobić coś drugiego to nie komplikuje nam to sprawy. *Zakwas -- ( przepis ,, Zakwas na barszcz czerwony inaczej " ) zrobiłam tydzień wcześniej ** Wywar warzywny gotowałam przy okazji robienia galarety z kurczaka tym razem nietypowo bo chciałam mieć od razu warzywa na sałatkę , wywar do barszczu no i wywar z warzyw do galarety: Nastawiłam 6 marchewek, 1 dużą pietruszkę, 1/4 selera, 1/2 pora, 2 cebule w 3 szklankach lekko osolonej wody i gotowałam 30 minut. Wyjęłam warzywa i zostawiłam na sałatkę ( po odrzuceniu pora i cebuli). Odlałam szklankę wywaru do barszczu a 2 szklanki użyłam do galarety ( dolałam 3 szklanki wody , włożyłam kurczaka i ugotowałam) . *** Moczyłam , a potem gotowałam garść grzybów suszonych w 3/4 szklanki wody do miękkości ( po ugotowaniu zostało 1/2 szklanki płynu który zamroziłam a dziś wyjęłam i dodałam do barszczu) ****Buraczki odcedzone z wywaru utrzeć w Rozdrabniaczu lub blenderem na drobno i zamrozić w porcjach . Przydadzą sie do zmieszania z chrzanem , dodania do barszczu ukraińskiego lub zrobienia jarzynki z buraczków zasmażanych .
Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia )
Obrane buraki pokroić w plastry i zalać wodą lekko osoloną tak by je przykryła- gotować
Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia )
W trakcie gotowania uzupełnić odparowany płyn wywarem z jarzyn
Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia )
Przecedzić- dodać wywar z gotowania grzybów na uszka - zagotować
Barszcz wigilijny ( na 4 podejścia )
Dolac zakwas na barszcz- podgrzać już nie gotować- doprawic do smaku