SUPERPRZEPIS

Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzyba

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzyba

Barszcz z pieczonych buraków z sakiewkami z grzybami będzie smakowicie wyglądać na wigilijnym stole. Moja rodzina bardzo go lubi ze względu na pieczone buraki.

Składniki:

Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzyba

 

 

 

  • ciasto na sakiewki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • gałązki koperku

Sposób przygotowania:

Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzyba

ETAP 1:

Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzyba
warzywa obrane u myte w garnku dodana woda

Buraki wcześniej upieczone obieram, kroję w kostkę i przekładam do pojemnika wysokiego. Marchew, seler, por obieram, przekładam do garnka, dodaję liść laurowy, ziele, pieprz. Gotuję aż warzywa będą miękkie, na końcu solę. Cebulę, czosnek kroję i przesmażam na maśle, dodaję do buraków, wlewam bulion, ocet miksuję blenderem. Doprawiam zupę solą, pieprzem.

ETAP 2:

Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzyba
grzyby podsmażone z cebulką na patelni na maśle

Podgrzybki namaczam na noc. Na drugi dzień gotuję godzinę. Odsączam z wody, kroję na kawałki drobne. Cebule kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję podgrzybki, pokrojone kurki zamrożone i dalej przesmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem

ETAP 3:

Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzyba
ciasto na sakiewki rozwałkowane na desce cienko

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, wodę gorącą miesza widelcem i odstawiam na chwilę. Ciasto wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ma być elastyczne. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką i za pomocą dużej szklanki wykrawam koła.

ETAP 4:

Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzyba
sakiewki zrobione z ciasta z nadzieniem grzybowym

Na każdym układam farsz, formuję sakiewkę i związuję gałązkami koperku. Gotuje we wrzącej osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Zupę podaję z sakiewkami i śmietaną.

Tagi:

buraki