BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 714]

Barszcz z buraków z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Barszcz z ugotowanych z buraczków do tego ugotowane na twardo jajko tak lubi mój mąż najlepiej. Wiec często właśnie taki barszcz gotuje.

Barszcz z buraków z jajkiem

Składniki:

Barszcz z buraków z jajkiem

 

  • buraczki około 5 -6 szt,
  • koncentrat barszczu,
  • kostki rosołowe drobiowe 2 szt,
  • sól, pieprz do smaku,
  • cukier do smaku,(według uznania)
  • ocet do smaku, (według uznania)
  • ząbki czosnku 3 ząbki,
  • marchew 1 szt,
  • pietruszka 1 szt,

 

  • dodatkowo ;
  • ugotowane na twardo jajka ,

Sposób przygotowania:

Barszcz z buraków z jajkiem
Buraczki myjemy , obieramy i kroimy w drobne słupki,obieramy marchewkę i pietruszkę.

Wkładamy do garnka i zalewamy wodą gotujemy około 40 minut.

Po tym czasie dodajemy kostki rosołowe , dolewamy koncentratu buraczanego, soli i pieprzu do smaku oraz obrane pokrojone ząbki czosnku.

Barszcz gotujemy na lekkim ogniu ma tylko po woli pykać do miekkości buraków.

Miękkie buraczki wyjmujemy, dwa ścieramy na tarce o grubych oczkach i wkładamy je z powrotem do barszczu.

Resztę buraczków zjadamy.

Na koniec barszcz doprawiamy cukrem i octem do smaku.

Jak ktoś lubi to można dodać majeranku.

Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Tagi:

zupa barszcz