gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Barszcz z sokiem jabłkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aromatyczny barszcz z dodatkiem soku jabłkowego. Idealny do uszek oraz do popicia krokietów czy pasztecików.

Barszcz z sokiem jabłkowym

Składniki:

Barszcz z sokiem jabłkowym

 

  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • 1,5 szklanki soku z buraków,
  • 1 szklanka soku jabłkowego,
  • kilka sztuk suszonych grzybów,
  • 1 ząbek czosnek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek,

Sposób przygotowania:

Barszcz z sokiem jabłkowym
Suszone grzyby namaczamy w wywarze warzywnym na ok 3-4 godziny aż zmięknął. Zagotujemy i podgrzewamy na małym ogniu ok 15 minut, pozostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia i przecedzamy. Wywar ponownie gotujemy, wlewamy sok jabłkowy, przyprawiamy solą pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na koniec dodajemy sok z buraków, nie gotujemy, podgrzewamy na małym ogniu ok 20 minut. Smacznego ;)