pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Barszcz z uszkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 6

nasze drugie danie na wigilijnym stole

Barszcz z uszkami

Składniki:

Barszcz z uszkami

 

  • pół kilograma mąki
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • grzyby suszone- pół kilograma
  • tłuszcz do smażenia
  • barszcz czerwony w butelce
  • 1,5 litra wody
  • 1 kostka wołowa
  • sól
  • pieprz
  • cebula (1 duża)

Sposób przygotowania:

Barszcz z uszkami
Z mąki, jajka i mleka zrobic ciasto. Grzyby usmazyc na tłuszczu. Z ciasta wykrawać małe kwadraty i nakładac na to troszkę grzybów i to zwijać je w tzw. "uszka". Ugotować jak pierogi. Zrobić barszcz: ugotować wywar na kostce i cebuli. Następnie przecedzić przez druszlak i ten wywar jesczez zagotowac i wlać butelkę czerwonego barszczu. Wszystko razem zagotować i przyprawić solą i pieprzem. Dać na talerz uszka i zalać barszczem.