edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Barszczyk buraczano jabłkowy na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Barszcz czerwony bez zakwasu, szybki i smaczny, na gorąco doskonały do pierogów, krokietów i pasztecików; na zimno świetnie gasi pragnienie.

Barszczyk buraczano jabłkowy na szybko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszczyk buraczano jabłkowy na szybko

 

 

Sposób przygotowania:

Barszczyk buraczano jabłkowy na szybko
Buraki dokładnie wyszorować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Zalać w rondlu zimną wodą, zagotować, dodać suszoną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości buraczków przez około 30-40 minut. Jabłka umyć (nie obierać), usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, dodać do rondla. Pogotować jeszcze kilka-kilkanaście minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Przecedzić barszcz przez gęste sitko, doprawić do smaku solą i cukrem, i w razie potrzeby kwaskiem cytrynowym, pieprzem i /lub solą ziołową.
Barszczyk buraczano jabłkowy na szybko
Buraki dokładnie wyszorować, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Barszczyk buraczano jabłkowy na szybko
Zalać w rondlu zimną wodą, zagotować, dodać suszoną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy.
Barszczyk buraczano jabłkowy na szybko
Jabłka umyć (nie obierać), usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, dodać do rondla.
Barszczyk buraczano jabłkowy na szybko
Pogotować jeszcze kilka-kilkanaście minut, aż jabłka zaczną się rozpadać.

Tagi:

buraki