szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Barszczyk czerwony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Barszcz czerwony jest u mnie bardzo lubianą zupą, ale poza Wigilią bardzo rzadko go robimy. Pasuje on do pierogów, jak i krokietów.

Barszczyk czerwony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszczyk czerwony

 

Sposób przygotowania:

Barszczyk czerwony
Buraki wyszorować i ugotować w skórkach. Następnie ostudzić i obrać. Obrane buraczki pokroić w kostkę i przełożyć do buliony warzywnego. Całość wymieszać i gotować ok 10 minut razem od zagotowania. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać. Następnie dodać do smaku cukier oraz sok z cytryny. Dla wzmocnienia smaku i koloru można dolać niewielką ilość koncentratu z buraków, ale nie jest to konieczne. Gotowy barszcz podawać jako czysty lub np z uszkami czy pierogami.
Barszczyk czerwony
Z marchewki pietruszki pora i przypraw przygotowjemy bulion
Barszczyk czerwony
Buraczki gotujemy w skórkach dopiero po ostudzeniu obieramy
Barszczyk czerwony
Buraki kroimy w kostkę lub w plasterki jak kto woli
Barszczyk czerwony
Buraki dodajemy do bulionu doprawiamy i zagotowujemy razem

Tagi:

buraki