krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Barszczyk na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taki barszczyk ma zupełnie inny smak niż gotowany tylko ze świezych buraków.Podajemy go z uszkami lub grzybami itp,

Barszczyk na zakwasie

Składniki:

Barszczyk na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Barszczyk na zakwasie
Zakwas :

 Tydzień wcześniej do kamiennego garnka wrzucić pokrojone w plastry buraki, czosnek, ziele, pieprz i listki laurowe i zalać letnią przegotowaną wodą. Przykryć garnek lnianą ściereczką i odstawić   w ciepłe miejsce na 7 dni.

 Codziennie mieszać zakwas żeby nie powstała  na wierzchu pleśń.

Przecedzamy przez sito i rozlewamy   gotowy  do butelek i wstawiamy do lodówki.

Gotując barszcz świeże buraki kroimy w plastry i gotujemy w 1/2 litr wody do miękkości . Uzupełniamy wywar  ( 1/2 litr płynu )  zakwasem buraczanym i gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem wg gustu. Podajemy z uszkami lub grzybami itp, taki barszczyk ma zupełnie inny smak niż gotowany tylko ze świezych buraków.