Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Barszczyk ukraiński Edzi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Buraczki lubię pod każdą postacią, ta zupka jest moją ulubioną

Barszczyk ukraiński Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszczyk ukraiński Edzi

 

  • 11 buraczków czerwonych
  • ok 3 litry wody
  • 1 porcja rosołowa z indyka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 pietruszki korzeń
  • 1/4 selera
  • 4 kartofle
  • 1 puszka fasoli białej w puszce
  • kawałek kapusty białej
  • 5 grzybków suszonych (niekoniecznie)
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • 50 ml śmietany kwaśnej 12%
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego

Sposób przygotowania:

Barszczyk ukraiński Edzi
Do garnka włożyć umyte i obrane buraki, zalać wodą. Gotować ok. 40 min, 3 buraki wyjąć, do reszty dodać porcję z indyka i gotować ok. 20 min. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę, seler, wyjęte buraki i pietruszkę w słupki. Do "zupy" dodajemy cebulę, pokrojone warzywa i wypłukane pod bieżącą wodą grzyby. Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy do reszty. Wrzucamy listek laurowy, sól, pieprz. Kapustę szatkujemy, dodajemy w momencie kiedy ziemniaki są już prawie miękkie. Wyciągamy buraki i mięso. Kiedy wszystkie warzywa są już miękkie dodajemy do zupy śmietanę i ocet. Surowego buraka ścieramy na tarce na miazgę i dodajemy na koniec gotowania aby zupa miała kolor. Mięso oddzielamy od kości i dodajemy do zupy.
Barszczyk ukraiński Edzi
Buraki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy
Barszczyk ukraiński Edzi
Warzywa kroimy w słupki, cebulę zostawiamy w całości
Barszczyk ukraiński Edzi
Zupkę gotujemy do miękkości warzyw, wyjmujemy mięsko
Barszczyk ukraiński Edzi
Mięsko oddzielamy od kości i dodajemy do zupki

Tagi:

indyk