kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Barszczyk ukraiński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo pożywna , smaczna i zdrowa zupka. Do tego lekko strawna i energetyzująca. Łatwa do przygotowania.

Barszczyk ukraiński Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszczyk ukraiński

 

  • Kość wieprzowa ok.30dkg
  • 40 dag ziemniaków
  • 40 dag fasoli
  • 1 mała kapusta włoska
  • 3 średnie buraki czerwone
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek korzenia selera
  • 5 talarków pora
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • sól, pieprz ziołowy, liść laurowy , ziele angielskie, majeranek

 

Sposób przygotowania:

Barszczyk ukraiński
Fasolę namaczamy w wodzie dzień wcześniej, wtedy szybciej nam się ugotuje. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości , odcedzamy i dodajemy do gotowej już zupy. Kość zalewamy wodą dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ,szumując powstającą pianę. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa. Kapustę drobno kroimy nożem. Jak wywar zagotuje się dodajemy kolejno warzywa i doprawiamy. Gotujemy całość ok.40min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zaprawiamy śmietaną. Dokładamy fasolę. Posypujemy natką pietruszki.
Barszczyk ukraiński
Etap 1Wywar najlepiej przyżądzić na kości wieprzowej.
Barszczyk ukraiński
Etap 2Szumujemy powstałą podczas gotowania pianę.
Barszczyk ukraiński
Etap 3Warzywa szatkujemy na tarce o grubych oczkach.
Barszczyk ukraiński
Etap 4Fasolę gotujemy oddzielnie i dodajemy do gotowej zupy.

Tagi:

buraki