iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Barszczyk wigilijny z uszkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To niewątpliwie moja mocna strona w przygotowywaniu świątecznych smakołyków. Rodzina uwielbia taki aromatyczny barszcz, a uszka rozpływają się w ustach.

Barszczyk wigilijny z uszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszczyk wigilijny z uszkami

 

  • Uszka
  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 szklanki ciepłej mineralnej wody.

 

 

  • Składniki na barszczyk:
  • 3 korzenie pietruszki,
  • 1/2 kg buraków,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 bulwy selera,
  • pęczek kopru,
  • 10 cm pora,
  • 1 mała cebula,
  • 1 suszony grzyb,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżka majeranku,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Barszczyk wigilijny z uszkami
Gotujemy w duży garnku około 2,5 litra osolonej wody.Obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującej się wody. Wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy wszystko przez godzinę. Po upływie tego czasu przecedzamy barszczyk. Doprawiamy go solą, pieprzem octem i cukrem. Odstawiamy. Bierzemy się za przygotowanie uszek. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej, dodajemy sól. Dolewamy ciepłej wody tyle aby dało się zagnieść gładkie ciasto. Należy je rozwałkować i wycinać kształty. Teraz robimy farsz. Grzyby gotujemy w osolonej wodzie przez godzinę i kroimy bądź mielimy. Cebulę i pieczarki siekamy i przesmażamy. Mieszamy grzyby i pieczarki. Na uszka kładziemy porcję farszu i zlepiamy uszka. Obsypujemy mąką. Gotujemy w gorącej wodzie do czasu wypłynięcia. Barszczyk posypujemy majerankiem i podajemy z uszkami.
Barszczyk wigilijny z uszkami
Ciasto zagniatamy bardzo energicznie na stole.
Barszczyk wigilijny z uszkami
Ciasto po rozwałkowaniu na stole z wyciętymi kształtami.
Barszczyk wigilijny z uszkami
Nafaszerowane porcje ciasta podczas zlepiania w uszka.
Barszczyk wigilijny z uszkami
Uszka nafaszerowane i zlepiona obsypane mąką.