Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Barszczyk z botwinki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy tylko pierwsze buraczki wyrastają na działeczce, zabieram się za botwinkę.

Barszczyk z botwinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszczyk z botwinki

 

Sposób przygotowania:

Barszczyk z botwinki
Na kości gotujemy wywar zdejmując co jakiś czas szumowinę. Dodajemy przyprawy. Po około godzinie gotowania dodajemy pokrojone łodyżki i małe buraczki( wcześniej oczyszczone), gotujemy około 10 minut i dodajemy pokrojone listki. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do barszczu wraz z sokiem z cytryny. Po około 15. minutach barszcz doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone jajka ugotowane wcześniej na twardo. Zdejmujemy barszcz z ognia i zabielamy śmietaną. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek.
Barszczyk z botwinki
Siekanie drobno pęczków botwinki na barszczyk.
Barszczyk z botwinki
Siekanie koperku oraz szczypiorku na barszcz.
Barszczyk z botwinki
Przygotowanie jaj przed dodaniem ich do barszczu.
Barszczyk z botwinki
Zabielanie barszczu śmietaną po zdjeciu z ognia.