misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Batoniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne batoniki na kruchym spodzie z orzeszkami ziemnymi i karmelem...

Batoniki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Batoniki

 

 

  • KARMEL:
  • 125g masła
  • 1 puszka mleka kondensowanego niesłodzonego (400g)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 60 g miodu

 

  • PONADTO:
  • 300 g polewy czekoladowej lub czekolady deserowej
  • 250 g orzechów ziemnych niesolonych

 

Sposób przygotowania:

Batoniki
Przesianą mąkę, sól i cukier wsypać do miski; wymieszać. Dodać margarynę i całość posiekać, następnie szybko zagnieść ciasto. Kruche ciasto włożyć do formy o wymiarach 32x22 cm na której dnie znajduje się papier do pieczenia. Wałkujemy ciasto (jeżeli nie mamy odpowiedniego wałka to ciasto wałkujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i przenosimy do formy). Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na 40 minut. Następnie ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 25 minut (na złoty kolor). Ciasto zostawiamy w formie do wystudzenia. Mleko, masło, cukier, miód i kawę wkładamy do garnka o grubym dnie. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotować na niezbyt dużym ogniu tak długo aż masa będzie gęsta i będzie się ciągnąć. (ok.30 minut). Na upieczonym cieście równomiernie rozłożyć orzeszki i wylać karmel. Wyrównać powierzchnię i odstawić do ostygnięcia. Ostrym nożem pokroić ciasto na 20 kawałków (batoników). Polewę czekoladową (czekoladę) rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Boki i górę batoników zanurzamy w polewie lub czekoladzie i odkładamy do wyschnięcia na kratkę kuchenną. Pozostałą polewa możemy popisać batoniki. SMACZNEGO!
Batoniki
gotowe ciasto należy rozwałkować w blaszce i gęsto ponakłuwać widelcem...
Batoniki
do garnka o grubym dnie wkładamy składniki na karmel i gotujemy do zgęstnienia...
Batoniki
gorący karmel wylewamy na orzeszki rozłożone na kruchym cieście...
Batoniki
ciasto kroimy na 20 części i każdą część zanurzamy w czekoladzie - odkładamy do wyschnięcia