Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Batoniki czekoladowo-piankowe z dmuchanym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i bardzo proste batoniki czekoladowo-piankowe z dodatkiem preparowanego ryżu i siekanych migdałów. Batoniki nie wymagają pieczenia.

Batoniki czekoladowo-piankowe z dmuchanym ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Batoniki czekoladowo-piankowe z dmuchanym ryżem

 

  • masło lub margaryna 80-100 g
  • mini pianki marshmallow 250 g
  • kakao 25-30 g
  • czekolada gorzka 100 g
  • biała czekolada 100 g
  • migdały grubo pokrojone 100 g
  • ryż preparowany 100 g
  • ekstrakt waniliowy 1-2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Batoniki czekoladowo-piankowe z dmuchanym ryżem
Do sporego garnka włożyć masło i rozpuścić. Dosypać kakao i dolać ekstrakt waniliowy, po czym dokładnie wymieszać. Dodać połamaną na kosteczki gorzką i białą czekoladę - mieszać na małym ogniu aż do rozpuszczenia.

Do gęstej masy czekoladowej dodać pianki i nadal mieszać, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję. Do gorącej masy czekoladowej wsypać dmuchany ryż oraz posiekane albo zmielone migdały i bardzo dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć na deskę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia - rozłożyć równą warstwą, nakryć papierem i obciążyć deseczką. Odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na jakiś czas, aby całość się schłodziła i stwardniała.

Pokroić na podłużne kawałki.
Batoniki czekoladowo-piankowe z dmuchanym ryżem
W rondelku rozpuścić masło albo margarynę.
Batoniki czekoladowo-piankowe z dmuchanym ryżem
Do stopionego tłuszczu dodać ciemne gorzkie kakao.
Batoniki czekoladowo-piankowe z dmuchanym ryżem
Do masy dodać deserową czekoladę i pianki.
Batoniki czekoladowo-piankowe z dmuchanym ryżem
Wymieszaną masę wylać na papier do pieczenia.