AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Batoniki kokosowe z kaszy jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z kaszy jaglanej można przygotować wiele potraw. Gdy nachodzi mnie ochota robię batoniki. Bez pieczenia, szybko i smacznie.

Batoniki kokosowe z kaszy jaglanej

Składniki:

Batoniki kokosowe z kaszy jaglanej

 

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 200 g wiórek kokosowych
  • puszka mleka kokosowego
  • miód ( ilość według uznania)
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Batoniki kokosowe z kaszy jaglanej
Kaszę należy przesypać na sitko i wypłukać pod zimną wodą. Następnie kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem i tak zostawiamy przez 3 minuty. Odsączamy i przekładamy kaszę do garnka, zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy mleko kokosowe, ok 100 g i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zostawiamy kaszę pod przykryciem przez jeszcze około 5 minut

Do przestudzonej kaszy dodajemy miód oraz wiórki kokosowe i wszystko razem mieszamy.

Dużą deskę do krojenia przykrywamy papierem do pieczenia i wykładamy masę kokosową równomiernie. Masę chłodzimy w lodówce przez około 15 minut następnie wierzch polewamy czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka kokosowego, ok 5 łyżek)

Wszystko schładzamy w lodówce.

Tagi:

batoniki deser