kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Batoniki muesli z ryżem (bezglutenowe)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Batoniki bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Wystarczy wszystko wymieszać i zostawić w lodówce do stężenia i wystudzenia.

Batoniki muesli z ryżem (bezglutenowe)

Składniki:

Batoniki muesli z ryżem (bezglutenowe)

podstawowe

  • 60 g masła
  • 60g miodu
  • 80 g brązowego cukru
  • 100 g kremu rafaello z cieciorki/masła orzechowego
  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 1,5 szklanki ryżu preparowanego
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki suszonych moreli
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Batoniki muesli z ryżem (bezglutenowe)
W średniej wielkości garnku podgrzać masło, miód, cukier i masło orzechowe/krem rafaello do rozpuszczenia się cukru. Doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z palnika.

Morele drobno posiekać. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać tak aby płatki i ryż były dokładnie pokryte masą.

Formę kwadratową o wymiarach 25cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć gotową masę, i dobrze docisnąć łyżką natłuszczoną olejem. Włożyć do lodówki, do momentu stężenia. Pokroić w podłużne batoniki.

Tagi:

ciastka desery