basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Baunty przednie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto dla miłośników kokosu

Baunty przednie

Składniki:

Baunty przednie

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • aromat rumowy
  • Masa kokosowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 25 dag drobnego kokosu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Polewa:
  • 2 czekolady gorzkie
  • 5 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Baunty przednie
Ciasto:Jajka ubijać z cukrem przez około 15 minut na puszystą masę,mąkę przesiać z kakao.Na koniec ubijania masy jajecznej dodać aromat,delikatnie wymieszać z mąką.Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy 25x36 cm i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut.Biszkopt dowolnie nasączyć(ja np.nasączam cappucino).
Masa:Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,wsypać kokos i gotować aż zgęstnieje ok 20 minut.Do gorącej masy dodać masło,mieszać by się rozpuściło.Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.Polać polewą z rozpuszczonych czekolad z dodatkiem wody.