kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

bażant po polsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pojawiły się ostatnio zdaje się w lidlu i niedrogie-:) więc był debiut- poszło świetnie-:)

bażant po polsku

Składniki:

bażant po polsku

 

  • 1 sprawiony bażant- może być też kaczka ale nie francuska
  • pół szklanki wódki czystej
  • sól pieprz
  • kilka plasterków słoniny

 

  • do tego:
  • garść upieczonych kasztanów
  • pół bułki namoczonej w mleku
  • 2 wątróbki z kurczaka drobno posiekane
  • 1 posiekana cebula
  • garść natki z pietruszki
  • sól, pieprz
  • łycha masła
  • pół kostki smalcu

Sposób przygotowania:

bażant po polsku
bażanta nacieramy wódką, sola i pieprzem. Robimy nadzienie z cebuli, masła, wątróbki, ugniecionych kasztanów oczywiście obranych, natki i chlebka, doprawiamy i wkładamy do bażanta, zapinając otwór wykałaczką. Również nicią przywiązujemy mu do tuszki skrzydła i nóżki, bo inaczej będą suche jak wiór i chowamy do lodówki na 3 godziny. W oryginale należy wywiesić go za oknem na mrozie- u mnie się nie sprawdziło- nastąpił atak gawrona na torbę foliową-:)
Bażanta okładamy słonina, przymocowując paseczki również na skrzydłach- wszystko po to aby nie wysechł. Dno naczynia wykładamy smalcem pociętym na piórka, nagrzewamy piec do 200 st i pieczemy 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 170 st i pieczemy 30-40 min ciągle go polewając wytworzonym sosem- to bardzo istotne. Ogółem- polewamy go około 10 razy podczas pieczenia. Wyciągamy z piekarnika, zdejmujemy ozdoby z góry i podpiekamy około 15 min na rumiano-:)
A podajemy po polsku- z sałatą. Z wywaru bażantowego-:) można zrobić świetny sos.