misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Spiżarnia Michaeli

Bazylia w oliwie

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 36

wspaniały dodatek do sałatek, mięs i zup...

Bazylia w oliwie

Składniki:

Bazylia w oliwie

 

  • Kilka garści świeżych liści bazylii
  • Oliwa z oliwek lub pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Bazylia w oliwie
Bazylię umyć i dobrze osuszyć, posiekać drobno nożem. W misce ucieramy bazylię wraz z oliwą. Utartą bazylię z oliwą przekładamy do wyparzonych i suchych słoików typu twist-off, na wierzch wlać łyżkę oleju. Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Stosować do sałatek, mięs, zup w miejsce świeżej bazylii.

Tagi:

winogrona