jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bazyliowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To aromatyczny, pyszny drożdżowiec w wersji na słono.

Bazyliowe ciasto Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bazyliowe ciasto

 

  • Blaszka 24x36cm

 

  • Ciasto drożdżowe:

 

 

  • Nadzienie bazyliowe:
  • Około 170 g orzeszków ziemnych niesolonych,
  • 4-5 garści listków bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Pieprz, sól do smaku,
  • 4-5 łyżek tartego sera żółtego,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

 

 

  • Dodatkowo: jako do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania:

Bazyliowe ciasto
CIASTO: Podgrzewamy 0,5 szklanki mleka, dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy całość. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, bazylię, mąkę, pozostałe letnie mleko. Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte należy rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie masę bazylikowo-orzeszkową i rolujemy ciasto. Roladę dzielimy na 12 części. Układamy je na blaszce zwojem ku górze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 40 min w 180˚C.NADZIENIE: Orzeszki miksujemy w malakserze lub za pomocą Bendera. Do zmiksowanych dokładamy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy na jednolita masę. Gotową masę wykładamy na rozwałkowane ciasto drożdżowe.
Bazyliowe ciasto
Składniki bazyliowego pesto umieszczamy w malakserze i miksujemy
Bazyliowe ciasto
Zawinięte bułeczki układamy na blaszce. Smarujemy jajkiem i pieczemy