jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bazyliowe kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kopytka te doskonale nadają się jako dodatek do mięs. Ja jednak najbardziej lubię je jeść polane po prostu masłem!

Bazyliowe kopytka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bazyliowe kopytka

 

 

Sposób przygotowania:

Bazyliowe kopytka
Ziemniaki dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Studzimy. Bazylie drobno siekamy. Mąkę przekładamy na stolnicę. Dokładamy do niej przestudzone ziemniaki, posiekaną bazylię, jajko oraz przyprawy. Tak przygotowane składniki zagniatamy energicznie. Z gotowego ciasta bazyliowo -ziemniaczanego toczymy wałeczki, po czym kroimy je na odcinki ok. 2-2,5 centymetrowe. Gotowe kluski gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie . Ugotowane odcedzamy. Delikatnie przelewamy ciepłą wodą. Tak przygotowane kopytka porcjujemy na talerze. Podajemy polane rozpuszczonym masłem oraz udekorowane świeżą bazylią.
Bazyliowe kopytka
świeże liście bazylii zrywami drobno siekamy
Bazyliowe kopytka
Na stolnice wykładamy mąkę. Dodajemy do niej ziemniaki, bazylie , jajko oraz sól
Bazyliowe kopytka
Przygotowane składniki zagniatamy energicznie
Bazyliowe kopytka
Z gotowego ciasta formujemy kopytka.Gotujemy je w osolonej wodzie.