kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Bazyliowe pesto z ziarnami słonecznika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, domowe pesto. Nieporównywalne z gotowym sklepowym. Pełne aromatu i smaku. Doskonałe do makaronów, pizzy, ryb, kanapek...

Bazyliowe pesto z ziarnami słonecznika

Składniki:

Bazyliowe pesto z ziarnami słonecznika

 

  • 5 dużych garści liści bazylii (bez łodyżek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni)
  • 140ml oliwy extra virgin
  • 40 gramów parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bazyliowe pesto z ziarnami słonecznika
Obrywamy duże, dorodne listki bazylii z gałązek i dokładnie myjemy, osuszamy w suszarce do sałaty. Ser ścieramy na tarce i razem z bazylią umieszczamy w blenderze. Dodajemy czosnek, uprażony na suchej patelni słonecznik i oliwę i miksujemy na gładka masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce nawet przez kilka miesięcy.

Tagi:

beza bezy