jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bazyliowy kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pomysł na tę pierś chodził za mą długo. Az w końcu doczekał się realizacji. Efekt zaskoczył nie tylko mnie, ale i domowników

Bazyliowy kurczak Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bazyliowy kurczak

 

  • Składniki:
  • pierś z kurczaka (około 300g),
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • Sól,
  • 1 jajko,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Bazyliowy kurczak
Mięso dzielimy na około 3 części. Rozbijamy tłuczkiem. Delikatnie solimy. Mozzarellę dzielimy na 3 części. Ser układamy na środku każdego rozbitego kotleta. Składamy tworząc kopertę. Brzegi spinamy wykałaczkami. Jajko należy rozbełtać. Mąkę mieszamy z bazylią. Gotowe piersi maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce z bazylią. Smażymy na oleju z obu stron.
Bazyliowy kurczak
Włożony do środka ser zawijamy w mięso, spinamy wykałaczkami.