misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Beczułki tostowe

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 36

Ciekawie podane i bardzo smaczne danie na kolację...

Beczułki tostowe

Składniki:

Beczułki tostowe

 

  • 30 kromek chleba tostowego
  • 20 plastrów sera do krajania
  • 6 dużych plastrów szynkowej z bloku (prostokąty)
  • 200g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 mały sos słodko – kwaśny Łowicz
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • Sól do smaku
  • Pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Beczułki tostowe
Na oleju podsmażyć cebulkę wraz mięsem mielonym, dodać ½ sosu słodko – kwaśnego, sól oraz pieprz do smaku. Odstawić. Z chleba tostowego wyciąć kółka, 6 kółek położyć na blaszce z piekarnika. W pozostałych kółkach wyciąć wykrawaczką (literatką) okrągłe dziury. Zachowujemy 6 małych kółeczek. Odkładamy 6 plastrów sera. Z następnych 6 plastrów sera wyciąć kółka wielkości chleba tostowego, nałożyć je na pełne kółka tostowe. Następnie dajemy na każde kółko po 4 tosty z dziurką przekładając je serem do krajania (dajemy ser tylko pod chleb tostowy). Szynkę z bloku przycinamy na prostokąt tak aby wypełnił ścianki wewnątrz tostów, wkładamy tam szynkę. Środek wypełniamy mięsem mielonym z sosem słodko – kwaśnym i nakrywamy małym krążkiem tostowym. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180-190 stopni na 10-15 minut, po tym czasie na każdą zapiekankę dajemy plasterek sera i jeszcze zapiekamy ok. 10 minut. Podajemy na gorąco polane resztą sosu słodko – kwaśnego. SMACZNEGO!