goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Befsztyk na toście w sosie winnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i ciekawe danie na wytworny obiad. Zamiast wątróbki drobiowej można użyć np. cielęcej.

Befsztyk na toście w sosie winnym

Składniki:

Befsztyk na toście w sosie winnym

 

  • polędwica wołowa 60 dag
  • chleb tostowy 6 kromek
  • wątróbka drobiowa 30 dag
  • pieczarki 10 sztuk
  • słodkie wino czerwone 1/2 szklanka
  • masło 2 łyżki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Befsztyk na toście w sosie winnym
Wątróbkę oraz pieczarki kroimy w plasterki. Doprawiam, a następnie smażymy je na maśle. Tosty opiekamy. Polędwicę kroimy na 6 plastrów i delikatnie rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przyprawami. Obsmażamy je na maśle z obu stron. Do sosu powstałego podczas smażenia wlewamy wino i zagotowujemy. Na talerzu układamy kromkę chleba tostowego, na nią porcję mięsa, pieczarki wraz z wątróbką - całość polewamy sosem.

Tagi:

chleb