jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Befsztyk SOJA-rski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dla miłośników surowej wołowinki - tatar bez jaja, za to ze sdrową oliwą, sosem sojowym i kaparami.

Befsztyk SOJA-rski

Składniki:

Befsztyk SOJA-rski

 

  • 500 g mięsa wołowego (polędwica lub ligawa)
  • sos sojowy (jasny) do smaku TaoTao
  • 3 łyżki oliwy z oliwy extra
  • pieprz cytrynowy
  • mały słoiczek kaparów TaoTao
  • 1 czerwona cebula

Sposób przygotowania:

Befsztyk SOJA-rski
Mięso posiekaj drobno lub zmiel, obficie skrop sosem sojowym , gdyż już nie będziemy uzywali soli. Dodaj oliwę najlepszej jakości, pieprz cytrynowy do smaku - wymieszaj dokładnie. Uformuj okragłe befsztyki z dziurką w środku - udekoruj kaparami i piórkami czerwonej cebuli. Od czasu, kiedy nie używam surowych żółtek (w obawie przed salmonellą) tatara podaję z oliwą. Przyznam ze dodatek sosu sojowego zamiast soli bardzo wzbogaca jego smak.