beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Befsztyki wołowe na winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Befsztyki wołowe na winie

Składniki:

Befsztyki wołowe na winie

 

  • 1  kilogram polędwicy wołowej,
  • szklanka wytrawnego wina czerwonego,
  • 1  łyżka oliwy,
  • 3  łyżki masła,
  • 3  cebule,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Befsztyki wołowe na winie
Polędwicę oczyścić i  pokroić na 8  części. Do smaku posypać pieprzem oraz nasmarować oliwą i  polać winem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie pokroić na plasterki cebulę i  podsmażyć do zrumienienia na łyżce masła. Na pozostałej części masła smażyć befsztyki po 5  minut na każdej stronie. Dodać cebulę i  całość smażyć przez kilka minut na małym ogniu, posolić do smaku.