SUPERPRZEPIS

Benuś- świąteczne ciasto wielowarstwoe

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Benuś- świąteczne ciasto wielowarstwoe

Pyszne, choć pracochłonne ciasto - idealne na większe lub mniejsze święta. Zamiast gotowej masy można zrobić swoją ulubioną.

Składniki:

Benuś- świąteczne ciasto wielowarstwoe

 

  • Składniki na blachę 24 cm x 36 cm:

 

  • Ciasto ciemne

 

 

  • 6 żółtek + 2 całe jajka

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

 

  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • Ciasto białe

 

  • 6 białek

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 1/2 szklanki maki pszennej

 

  • 1 łyżka octu

 

 

 

  • DODATKOWO:

 

  • 1 opakowanie kremu adwokat "w 3 minuty" + mleko potrzebne do jego przygotowania

 

  • około 21 okrągłych biszkoptów

 

  • 2 galaretki malinowe+ 700 ml wrzątku

 

 

 

  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • około szklanka czeskiej esencji herbacianej ( można ją lekko rozcieńczyć wodą)

Sposób przygotowania:

Benuś- świąteczne ciasto wielowarstwoe

ciasto ciemne

Benuś- świąteczne ciasto wielowarstwoe
do ciasta użyłam ciemnego kakao- koniecznie przesianego razem z maką

Żółtka i 2 całe jajka ucieramy z cukrem do białości.

Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Wszystko dokładnie mieszamy.

ciasto jasne

Benuś- świąteczne ciasto wielowarstwoe
ciasto jasne jest bardzo delikatne i tak też z nim musimy postępować

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, potem stopniowo i ostrożnie obie mąki i na końcu ocet.

pieczenie

Benuś- świąteczne ciasto wielowarstwoe

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy na przemian po łyżce ciemnego i białego ciasta. Na końcu ciasto delikatnie przeciągamy widelcem.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut.
Studzimy i ostrożnie kroimy na pół.

Ostrożnie, bo ciasta lubią się od siebie odrywać:)

Dość mocno skrapiamy esencją.

Krem

Benuś- świąteczne ciasto wielowarstwoe
krem można zastąpić innym swoim ulubionym, ale ten sprawdza się tu idealnie

Krem przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozsmarowujemy na spodnim blacie ciasta.

Na kremie układamy obok siebie biszkopty namoczone w esencji herbacianej.

składanie ciasta

Benuś- świąteczne ciasto wielowarstwoe
śmietanę możemy rozsmarować tylko na dobrze zastygłej galaretce

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia.

Na kremie układamy obok siebie biszkopty namoczone w esencji herbacianej.
Na biszkopty wylewamy tężejącą galaretkę malinową.

Ciasto wstawiamy do lodówki, by galaretka zastygła- około 2 godziny
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietan-fixem.

Rozkładamy na zastygłej galaretce.

Przykrywamy drugim blatem ciasta, delikatnie dociskamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.


Tagi:

ciasto ciasta