Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Bez nazwy :)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Niby fasolka - ale nie fasolka . Niby biała kiełbaska- ale z dodatkami . Takie wszystko ze wszystkim - duszone .Nie wiem jak to nazwać .

Bez nazwy :)

Składniki:

Bez nazwy :)

 

  • 2 surowe białe kiełbaski
  • 1 puszka fasoli ziarnistej w sosie własnym ( ok 40 dag )
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula cukrowa
  • 10 pieczarek ( średniej wielkości )
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 plasterki wędzonki ( dałam wędzonkę krotoszyńską )
  • pieprz mielony
  • przyprawa ,, Czerwona czubrica ,, ( lub czaber lub majeranek )
  • kostka bulionowa ,, Kostka do mięs z mieloną papryką ,, Knorra ( lub inny bulion i papryka mielona )
  • 1/2 szklanki wody
  • przecier pomidorowy do smaku ( ok 5 dag )
  • szczypta cukru
  • sos sojowy
  • 4 średnie ziemniaki

 

Sposób przygotowania:

Bez nazwy :)
Białą kiełbasę obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na łyżce smalcu. Zdjęć z patelni i przekroić na 4-5 kawałków każdą - włożyć do garnka .Na patelnię wrzucić pokrojoną w paseczki wędzonkę i cebule w ,, piórkach " - smażyć aż się cebula zrobi złota - dodać do kiełbasy . Dołożyć resztę smalcu i smażyć pokrojone na połówki pieczarki. Rumiane przełożyć do garnka .Zalaćwodą - wrzucić kostkę bulionową , szczyptę pieprzu i czubricy .Dusić ok 30 minut . Doprawić przecierem pomidorowym , sosem sojowym, cukremi ponownie przyprawami . Ugotować ziemniaki w mundurkach . Obrać . Pokroić na plastry.Włożyć ziemniaki do potrawy. Wymieszać .

Tagi:

przyprawy sosy