Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Beza królewska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna beza migdałowa pieczona na kruchym spodzie z dodatkiem konfitury różanej. Idealny dodatek do filiżanki herbaty.

Beza królewska

Składniki:

Beza królewska

Kruchy spód

Beza migdałowa

Dodatkowo

  • konfitura różana

Sposób przygotowania:

Beza królewska

Etap:2

Beza królewska
Z rozwałkowanego ciasta wytnij niewielkie koło.

Na stolnicę wysyp przesianą wcześniej mąkę i dodaj do niej masło, całość dokładnie posiekaj tak aby nie zostały żadne grudki masła. Do mąki z masłem dodaj żółtka i zagnieć całość na gładkie ciasto, gotowe odstaw do lodówki. W miedzy czasie ubij pianę z białek i cukru a kiedy będzie sztywna dodaj do niej mielone migdały i mąkę ziemniaczaną.

Z cienko rozwałkowanego, schłodzonego ciasta wytnij kółko wielkości talerzyka.

Etap:3

Beza królewska
Na krawędzi ciasta umieść niewielkie kulki.

Z kawałków ciasta pozostałych po wycięciu koła uformuj nieduże kulki i umieść je na krawędzi ciasta.

Etap:4

Beza królewska
Tak przygotowany spód posmaruj marmoladą i podpiecz w piekarniku.

Powierzchnię tak uformowanego ciasta posmaruj warstwą konfitury różanej, całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stop na 10 min.

Etap:5

Beza królewska
na ciastowy łóż bezę migdałową i wstaw ją do piekarnika.

Na podpieczone ciasto wyłóż całą pianę bezową, ciasto wstaw z powrotem do piekarnika i piecz je 90min w 150stop.