Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Beza z gruszkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Czasem zostają nam białka i wtedy możemy wykorzystać je żeby przyrządzić ten deser dla dorosłych!

Beza z gruszkami

Składniki:

Beza z gruszkami

 

  • 10białek,
  • 22dag.cukru,
  • 15dag.cukru pudru,
  • 4dag.mąki ziemniaczanej,
  • 6 gruszek,
  • 2szkl.białego półsłodkiego wina,
  • 3 łyżki cukru,
  • kilka gałązek świeżej melisy

Sposób przygotowania:

Beza z gruszkami
Białka ubić na sztywno z cukrem,cukier puder wymieszać z mąką ziemniaczaną,przesiać na pianę,delikatnie wymieszać.Na formę wyłożoną pergaminem szprycą wycisnąć okrągły spód z wysokimi bokami,suszyć ok.1i1/2godz,w 150"C.przy uchylonych drzwiczkach.Wyjąć,oddzielić bezę od pergaminu wystudzić.Gruszki obrać,usunąć gniazda nasienne,resztę pokroić w cząstki.Wino zagrzać z cukrem,dodać gruszki i gotować na małym ogniu tak długo aż owoce zmiękną.Gruszki osączyć,włożyć do środka bezy i posypać listkami melisy.

Tagi:

beza