Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 427]

Beza z jeżynami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie jest to może i najszybsze ciasto ale za to jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy jest powalający.

Beza z jeżynami

Składniki:

Beza z jeżynami

Beza

Krem

  • 250ml śmietanki 36%
  • 150g mascarpone
  • 30g cukru pudru

Dodatki

Sposób przygotowania:

Beza z jeżynami
Do misy przelej chłodne białka, po czym ubij je stopniowo dodając cukier, kiedy piana stanie się sztywna i błyszcząca, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną wraz z octem, całość delikatnie połącz. Pianę wyłóż na wcześniej przygotowaną formę i delikatnie rozsmaruj tworząc kształt koła.

Tak uformowaną bezę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 90 min w 150 stop, upieczoną bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

W między czasie przygotuj krem, w misce ubij zimną śmietankę, następnie dodaj do niej serek mascarpone i cukier puder, całość delikatnie wymieszaj.

Krem delikatnie przełóż na upieczoną i ostudzoną bezę, na kremie ułóż umyte i osuszone owoce.