nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Bezdrożdżowe racuszki jabłkowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mimo,że nie ma w nich drożdży są bardzo pulchne,puszyste, w smaku i zapachu są intensywnie cynamonowe.

Bezdrożdżowe racuszki jabłkowe. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bezdrożdżowe racuszki jabłkowe.

 

  • 1 duże jabłko
  • 400 g mąki
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru białego
  • solidna szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bezdrożdżowe racuszki jabłkowe.
Wymieszać wszystkie składniki ręcznie trzepaczką - za wyjątkiem jabłka i oleju. Pokroić jabłko w kostkę (nie za małą, żeby były widoczne kawałki) i dodać je do wcześniej wymieszanych składników. Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć racuchy z obu stron na niedużym płomieniu.Z tej porcji składników wyszła naprawdę spora ilość racuchów. Jak ktoś chce może je odchudzić ograniczając ilość cukru, albo w ogóle z cukru rezygnując, ale nie są już takie smakowite wtedy.
Bezdrożdżowe racuszki jabłkowe.
Wymieszane ze sobą wszystkie składniki,za wyjątkiem oleju,gotowe do smażenia.
Bezdrożdżowe racuszki jabłkowe.
Racuchy smażone w sporej ilości oleju na niedużym płomieniu z obu stron.