Smakołyki Alergika

Smakołyki Alergika

Kucharz
[Przepisów: 6]

Bezglutenowe batoniki amarantusowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne i zdrowe, bo amarantusowe ;) Idealne dla małych i dużych łasuchów oraz małych i dużych Bezglutków.

Bezglutenowe batoniki amarantusowe

Składniki:

Bezglutenowe batoniki amarantusowe

 

  • 100 g ekspandowanego amarantusa
  • ok. 80 ml miodu z mniszka
  • łyżka oleju
  • 4 łyżki suszonych owoców (np.: porzeczki, rodzynki)
  • 2 łyżki pestek (np.: słonecznikowe)

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe batoniki amarantusowe
Pestki uprażyć na suchej patelni - powinny tylko lekko się zrumienić. Uprażone pestki wymieszać z resztą składników. Masę równomiernie wyłożyć do wyłożonej papierem formy (wielkości ok. 24x18 cm), rozprowadzić łyżką i lekko docisnąć dłonią. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i piec 20-25 minut. Gdy upieczona masa wystygnie, pokroić ją na batoniki.